RapportBroedvogels van het Harderbos in 2018
In 2018 is op verzoek van Vereniging Natuurmonumenten Het Harderbos (646 ha) in Oostelijk Flevoland gekarteerd op broedvogels. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos, met uitzondering van enkele plassen, ruigtes en enkele percelen grasland. Bij het uitvoeren van het broedvogelonderzoek is de Basiskarteringsmethode toegepast, waarbij de meeste aanwezige soorten gekarteerd zijn, met uitzondering van de meest algemene (Winterkoning, Merel, Roodborst, Tjiftjaf, Fitis, Koolmees, Pimpelmees en Vink). In het gebied zijn vijf integrale bezoeken gebracht die meest voor zonsopgang aanvingen. Vrijwel alle delen van het gebied zijn ten minste tweemaal in de schemer (voorafgaand aan de ochtendbezoeken of ‘s avonds) bezocht.
In totaal zijn 86 soorten vastgesteld als broedvogel, waarvan er 78 zijn gekarteerd. Zestien soorten komen voor op de Rode Lijst, waaronder één met de status “bedreigd”, tien “kwetsbaar” en negen “gevoelig”. Verschillen in broedvogelbevolking tussen 2012 en 2018 waren gering, zeker vergeleken met de verschillen die zijn aangetroffen tussen 1989 en 2012. Het is niet alleen de tijdsspanne die hier het verschil maakt, maar ook de successie, die geleidelijk aan trager gaat verlopen. Doordat in het Harderbos relatief veel percelen populier onaangetast zijn gebleven, zitten er vergeleken met andere bossen in Flevoland veel Wielewalen en Kleine Bonte Spechten. Bijzonder is ook de aanwezigheid van Raaf en Zeearend (de laatste alleen in 2016), waardoor het Harderbos in regionaal opzicht een belangrijk gebied vormt voor broedvogels.
In bijgaande PDF treft u geen stippenkaarten aan. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met jacintha.vandijk@sovon.nl
- Uitgever
- Sovon Vogelonderzoek Nederland
- Rapportnr
- 2018/82