RapportBroedvogelinventarisatie Hulkesteinsebos 2019

Download
Broedvogelinventarisatie Hulkesteinsebos 2019
Omslag Broedvogelinventarisatie Hulkesteinsebos 2019

In opdracht van Staatsbosbeheer zijn in 2019 het Hulkesteijnse Bos (794,3 ha.) en het Kromslootpark (144,7 ha.) in zuidelijk Flevoland gekarteerd op broedvogels. Het Hulkesteijnse Bos bestaat voornamelijk uit productiebos op zowel vochtige als droge grond. In het oostelijke deel van het gebied ligt de Laakse Slenk, welke lokaal zorgt voor zoetwater aanvoer in het gebied. Kromslootpark betreft een moerasgebied met her en der struwelen en bossages en is pas sinds 2018 in handen van Staatsbosbeheer. Het gebied wordt aan de oostzijde voornamelijk gebruikt door recreanten uit Almere.
Er zijn vijf bezoeken gebracht aan de gebieden waarbij de meeste soorten zijn gekarteerd. Aanwezige algemene broedvogels die niet gekarteerd zijn, waren: Winterkoning, Roodborst, Merel, Heggenmus, Tjiftjaf, Fitis, Koolmees, Pimpelmees, Vink en Houtduif. De bezoekrondes zijn uitgevoerd vanaf zonsopgang tot begin van de middag. Aparte nachtbezoeken zijn niet uitgevoerd, maar nachtactieve soorten hadden in de vroege ochtend waargenomen kunnen worden. 
In totaal zijn in het Hulkesteijnse Bos 60 soorten vastgesteld als broedvogel, waarvan 50 zijn gekarteerd. De Rode Lijst volgend zijn er vier soorten aangemerkt als kwetsbaar en vier als gevoelig. Soorten die afhankelijk zijn van oudere opgaande bossen en holenbroeders zijn in vergelijking met voorgaande karteringen toegenomen, evenals struweelvogels.
In het Kromslootpark zijn in totaal 49 soorten vastgesteld als broedvogel, waarvan er 39 zijn gekarteerd. Conform de Rode Lijst zijn er drie soorten aangemerkt als kwetsbaar en één als gevoelig. Omdat het Kromslootpark recent in handen is van Staatsbosbeheer is er niet eerder een kartering uitgevoerd. Hierdoor geldt de kartering van 2019 als nul-meting en is een vergelijking met andere tellingen niet mogelijk. Ondanks het geringe oppervlak van het Kromslootpark, heeft het gebied een behoorlijke aantrekkingskracht op zowel riet-, struweel- als watervogels.

Uitgever
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Rapportnr
2019/42