RapportWeidevogels in de gebieden van Collectief Midden-Groningen in 2021

Download
Weidevogels in de gebieden van Collectief Midden-Groningen in 2021
Omslag Weidevogels in de gebieden van Collectief Midden-Groningen in 2021

In het afgelopen voorjaar heeft Sovon Vogelonderzoek in opdracht van Collectief Midden Groningen een broedvogelkartering uitgevoerd, speciaal gericht op weidevogels.

In totaal is een areaal van 605 ha geteld, verdeeld over de gebiedsclusters Crangeweer (116 ha), Hoeksmeer (198 ha), Oling (106 ha) en Holwierde (185 ha). 

In totaal zijn er 36 soorten broedvogels vastgesteld met in totaal 606 territoria. Dertien soorten staan op de Rode lijst van bedreigde en kwetsbare vogels in Nederland, te weten: Wintertaling, Zomertaling, Slobeend, Torenvalk, Steltkluut, Kemphaan, Grutto, Wulp, Tureluur, Veldleeuwerik, Graspieper, Gele Kwikstaart en Kneu. De verschillende eendensoorten, Grutto en Veldleeuwerik zijn van alle gebiedsclusters het best vertegenwoordigd in de gebieden bij Crangeweer en Hoeksmeer. Dit geldt ook voor Scholekster en Tureluur, welke echter ook in de gebieden bij Holwierde een relatief goed voorkomen hebben. Kievit heeft vergelijkbare dichtheden in alle gebiedsclusters. Het gebied Oling heeft relatief de hoogste dichtheden van Gele Kwikstaart en Blauwborst. Het voorkomen van Steltkluut en Kemphaan als broedvogel is uitzonderlijk te noemen.

Aanbevolen wordt om in het belangrijkste cluster van Grutto in Hoeksmeer (ten westen van Hoeksmeersterweg) een plas-dras aan te leggen. Mogelijk dat hier net als bij Crangeweer ook gewerkt kan worden met vossenwerende rasters. Wat betreft de alarmtellingen wordt aanbevolen om deze in de toekomst over een groter gebied en gelijktijdig uit te voeren. In het voorjaar van 2022 zal een BMP-cursus worden gehouden waarmee de vrijwilligers van CMG de methode zelf kunnen gaan toepassen.

Uit bijgaande pdf zijn de stippenkaarten verwijderd. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met info@sovon.nl

Uitgever
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Rapportnr
2021/81