RapportWatervogeltellingen in het Benedenrivierengebied in 2020/21

Download
Watervogeltellingen in het Benedenrivierengebied in 2020/21
Omslag Watervogeltellingen in het Benedenrivierengebied in 2020/21

De tellingen van het Meetnet Watervogels spelen een belangrijke rol bij de implementatie en uitvoering van, in het bijzonder de 'Staat van Instandhouding' ten behoeve van de Europese Vogelrichtlijn. Daarnaast vormen ze een belangrijke vinger aan de pols om de kwaliteit van de Nederlandse wateren (zoet en zout) en de uitvoering van het Natuurnetwerk Nederland te monitoren. De tellingen worden ook gebruikt voor internationale analyses, zoals bij actuele thema's als klimaatverandering, waarbij verschuivingen van verspreidingsgebieden van vogelsoorten aan de orde kunnen zijn.

Het Meetnet Watervogels is onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Dit is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat (RWS), het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Sovon. Het veldwerk wordt grotendeels uitgevoerd door vrijwilligers en medewerkers van het Rijk, de provincies, instituten en terreinbeherende organisaties. Het meetnet kent meerdere doelstellingen, waaronder:

  • Vogelrichtlijn: vaststellen van landelijke trends in aantallen van doortrekkende en overwinterende vogelsoorten waarvoor in Nederland één of meer Natura 2000-gebieden zijn aangewezen (zowel foerageer- als slaapplaatsfunctie).
  • Natura 2000: vaststellen van (a) trends in aantallen van soorten per Natura 2000-gebied dat voor deze soorten is aangewezen, (b) populatiegrootte van soorten in elk Natura 2000-gebied dat voor deze soorten is aangewezen, en (c) trends in aantallen van soorten in de gezamenlijke Natura 2000-gebieden (inclusief gebieden die niet voor de betreffende soort zijn aangewezen).

In telseizoen 2020/21 zijn – voor het zevende seizoen op rij – in opdracht van RWS maandelijks tellingen uitgevoerd door medewerkers van Sovon en Bureau Waardenburg in het Benedenrivierengebied. In dit rapport wordt een algemeen overzicht gegeven van de gevolgde methode, de omstandigheden en de resultaten. Voor een bespreking van de resultaten uit de voorgaande seizoenen wordt verwezen naar Slaterus & Boudewijn (2016, 2017) en de Boer et al. (2017, 2018, 2020a, b).

Uitgever
Sovon Vogelonderzoek Nederland (Nijmegen)
Rapportnr
2021/83
Source
import1402