RapportPODICEPS: Pathways of Decline in Conservation by Evaluation of Pressures and Stressors. Handleiding voor een systematische knelpuntenanalyse van kwetsbare vogelsoorten met behulp van stroomschema’s

Omslag PODICEPS: Pathways of Decline in Conservation by Evaluation of Pressures and Stressors. Handleiding voor een systematische knelpuntenanalyse van kwetsbare vogelsoorten met behulp van stroomschema’s

Bij het treffen van effectieve maatregelen is inzicht in de belangrijkste drukfactoren van primair belang. Deze kunnen echter per gebied en per soort verschillen. Door een knelpuntenanalyse op een systematische manier uit te voeren, kan kennis van betrokkenen en (andere) experts worden gecombineerd met kennis uit de literatuur, waardoor een zo volledig mogelijk beeld ontstaat van de problematiek. Structureren van deze gecombineerde kennis helpt bij een vertaling ervan naar handvatten voor natuurbeleid, (soort)bescherming en onderzoek. Vogelbescherming Nederland en Sovon hebben hiervoor een raamwerk ontwikkeld genaamd PODICEPS: Pathways of Decline in Conservation by Evaluation of Pressures and Stressors. In deze handleiding leggen we uit hoe dit raamwerk toe te passen op (vogel)soorten.

Het raamwerk dat we hanteren binnen PODICEPS bestaat uit drie elementen: 1. de knelpunten, 2. de stressoren op de ecologische vereisten van een soort, en 3. de impact die dit heeft op de populatie van de soort via één of meerdere demografische parameters.


Ga als volgt te werk: Schat per knelpunt het huidige en toekomstige belang in en bepaal op welke stressoren deze een negatief effect heeft. Trek ter visualisatie pijlen van het knelpunt naar de betreffende stressoren. Waar wenselijk kan je bij deze pijlen het mechanisme achter het effect beschrijven. Schat vervolgens in welke demografische parameters (impact) worden beïnvloed door het tekortschieten in de ecologische vereisten, en trek in het schema pijlen tussen de stressoren op de ecologische vereisten en de betreffende demografische parameters.
Indien voldoende kwantitatieve gegevens beschikbaar zijn over de demografie kan je tot slot met behulp van de schema’s en een populatiemodel het effect van verschillende knelpunten op de populatiegroeisnelheid doorrekenen. Identificeer bij elke stap ook de kennislacunes en vat de bevindingen samen voor gebruik door jezelf en anderen.

Uitgever
Sovon Vogelonderzoek Nederland (Nijmegen)
Rapportnr
2022/66